SPIS TREŚCI:
Cukrzyca według Światowej Organizacji Zdrowia
Według WHO problem cukrzycy dotyka ponad 422 milionów ludzi na świecie.
Każdego roku notuje się ok. 1,6 miliona zgonów przypisywanych wyłącznie tej chorobie. Liczba zgonów, w których cukrzyca nie jest bezpośrednią przyczyną śmierci, ale chorobą współistniejącą sięga 3,7 miliona osób rocznie.
Niepokojący jest także rosnący od kilkudziesięciu lat trend – problem cukrzycy już dawno stał się ogólnoświatowym, powszechnym problemem zdrowotnym. Z biegiem lat problem narasta zwłaszcza w krajach biednych i o średnim poziomie zamożności.
Światowa Organizacja Zdrowia nie porusza w swoich raportach tematu “Olej konopny a cukrzyca”. Kwestia ta pozostaje poza obszarem zainteresowania i statutowej działalności tej organizacji.
Co to jest cukrzyca?
Cukrzyca należy do grupy przewlekłych chorób metabolicznych. Charakteryzuje się podniesionym poziomem cukru we krwi. Nieprawidłowy poziom cukru prowadzi z czasem do uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych, oczu, nerek i układu nerwowego. Może prowadzić do udaru mózgu i amputacji kończyń dotkniętych problemem stopy cukrzycowej.
Rodzaje cukrzycy
Do najpopularniejszych rodzajów cukrzycy zaliczamy:
Cukrzyca typu 2
Najpowszechniejszym rodzajem cukrzycy jest cukrzyca typu 2. Statystycznie na ten typ cukrzycy częściej chorują osoby starsze. Pojawia się w sytuacji kiedy organizm wytwarza oporność na insulinę – hormon odpowiedzialny za transport glukozy z krwi do wnętrza komórek – lub gdy produkuje jej zbyt mało by transportować nadmierną ilość dostarczanego z pożywieniem cukru.
Cukrzyca typ 2 oznacza nieefektywne wykorzystywanie zasobów insuliny, którego przyczyną najczęściej jest nadmiar tkanki tłuszczowej. Prowadzi do hiperglikemii – zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi.
W większości przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiegać zdrową dietą i wysiłkiem fizycznym. Znane są też przypadku całkowitego wyleczenia rozumianego jako możliwość odstawienia leków farmakologicznych dzięki drastycznym, trwałym zmianom nawyków żywieniowych i wzmożonej aktywności fizycznej.
Cukrzyca typu 1
Dawniej znana jako cukrzyca młodzieńcza. Pojawia się w wieku dziecięcym i charakteryzuje się niską lub wręcz zerową produkcją insuliny przez trzustkę. Jest to przewlekła choroba wymagająca stałego monitorowania poziomu cukru we krwi i koniecznością podawania insuliny z zewnątrz.
W tym rodzaju cukrzycy dochodzi do autoagresji w wyniku, której zniszczone zostają tzw. beta wyspy trzustkowe odpowiedzialne za produkcję insuliny. Zdolność do jej produkcji zostaje trwale wyłączona, a tym samym organizm nie dysponuje hormonem niezbędnym do transportu cukru z krwi do komórek. Stężenie cukru rośnie zagrażając życiu chorego.
Dbałość o zdrowy styl życia, właściwa dieta o niskim indeksie glikemicznym, dostarczanie insuliny podskórnymi zastrzykami pozwalają pacjentom wydłużyć czas życia nawet do późnej starości.
CBD a cukrzyca w świetle dotychczasowych badań naukowych
Problem, który warto nadmienić już na początku to fakt, że dotychczas w temacie zastosowania kannabidiolu CBD w cukrzycy przeprowadzono badania w zasadzie wyłącznie na zwierzętach.
To, że coś działa u zwierząt nie oznacza, że tak samo będzie u ludzi. Pozytywne wyniki badań na zwierzętach dają nadzieję i wskazują kierunki dalszych badań. CBD może, ale nie musi, mieć identyczne lub zbliżone działanie u ludzi.
Prowadzi się obecnie badania mające wyjaśnić czy CBD w cukrzycy pomaga:
- Kontrolować poziom cukru we krwi
- Wyciszać stany zapalne towarzyszące tej chorobie
- Minimalizować poziom nerwobólów związanych z uszkodzeniami komórek nerwowych
Z dotychczas przeprowadzonych badań na myszach i szczurach w warunkach laboratoryjnych wiemy, że zastosowanie CBD w cukrzycy:
- Obniżało poziom cukru we krwi
- Obniżało poziom „złego” cholesterolu
- Podwyższało poziom produkcji insuliny w trzustce
- Minimalizowało opuchliznę i działało przeciwbólowo na bóle neuropatyczne
- Działało zapobiegawczo minimalizując ryzyko wystąpienia choroby
- Wspiera prawidłową gospodarkę tłuszczami w organizmie modulując proces zamiany białej tkanki tłuszczowej w brunatną
W świetle tych odkryć można żywić nadzieję, że podobne mechanizmy zadziałają u ludzi i skuteczny olej konopny a cukrzyca stanie się znacznie szerzej docenianym i polecanym składnikiem diety. Także w swojej suplementacyjnej odmianie jaką jest olej konopny cbd.
THC a Cukrzyca
W jednym z badań samodzielnie działające CBD nie poprawiło poziomu cukru we krwi. Natomiast połączenie CBD z THC obniżyło oporność na insulinę i poprawiło jej produkcję.
To oznacza, że olej CBD full spectrum z legalną zawartością THC może mieć większą wartość suplementacyjną niż zwykły olej konopny z nasion konopi.
Cukrzyca a marihuana – czy stosowanie konopi może minimalizować ryzyko cukrzycy
Z badania ankietowego przeprowadzonego w USA wśród 10896 dorosłych osób wśród których 61% nie korzystało z konopi, a 39% stosowało marihuanę z różną częstotliwością wynika, że powszechność zachorowań na cukrzycę była niższa u osób stosujących konopie niż w grupie osób, które marihuany nie używały.
Badanie ankietowe mają nieco niższą wartość ponieważ nie wyjaśniają mechanizmów kryjących się za obserwowanymi zjawiskami. Nie zmienia to faktu, że wśród osób palących konopie zaobserwowano mniej przypadków cukrzycy co można interpretować jako niższe ryzyko zachorowania.
Jeśli kannabinoidy z palenia suszu konopnego miały dający się zaobserwować pozytywny wpływ na powszechność pojawiania się cukrzycy to z dużym prawdopodobieństwem podobnie będzie w przypadku kannabinoidów stosowanych w ramach ich suplementacji z oleju cbd.
Przejdźmy zatem do wyjaśnienia i odpowiedzi na postawione na wstępie pytania dotyczące tematu „olej konopny a cukrzyca”.
Olej konopny a cukrzyca i dieta dla cukrzyka
Spożywczy, tłoczony na zimno olej konopny ma właściwości, które czynią go bardzo wartościowym składnikiem codziennej diety. Należy zresztą do grupy roślinnych olejów funkcjonalnych, które po prostu trzeba w domu mieć i stosować.
Dieta dla cukrzyka to temat, który warto zgłębiać i adaptować do swoich potrzeb i sytuacji opierając się o wartościowe źródła wiedzy. Kilka wyselekcjonowanych źródeł wiedzy znajdziesz pod artykułem.
Oleje roślinne stanowią ważny element leczenia żywieniowego. Są źródłem odżywczych mikroelementów, a w przypadku oleju konopnego także fitozwiązków, których bioaktywność jest korzystna z punktu widzenia osób cierpiących zarówno na cukrzycę typu 1 jak i typu 2.
Warto zwracać uwagę na czystość oleju konopnego, który zamierzasz kupić. Szczególnie czystość pod względem zawartości szkodliwych dla zdrowia pestycydów jest istotna.
Wartości odżywcze i funkcjonalne oleju konopnego oraz śladowa zawartość kannabinoidów w tym CBD czynią go wartościowym elementem diety cukrzycowej. Nie należy jednak traktować go w kategoriach lekarstwa, a jedynie korzystnego dla zdrowia składnika pożywienia.
Olej CBD – właściwości kannabinoidów korzystne dla cukrzyka
Olejek CBD to już suplementacyjna postać oleju konopnego o zdecydowanie wyższej zawartości prozdrowotnych kannabinoidów.
Zawartość i działanie CBD w otoczeniu innych kannabinoidów, terpenów i flawonoidów oznacza obecność dobrze udokumentowanych naukowo i bardzo docenianych w anegdotycznych dowodach właściwości:
- Przeciwzapalnych
- Przeciwbólowych (także w minimalizacji bólu neuropatycznego)
- Neuroochronnych
- Modulacyjnych układu endokannabinoidowego (odpowiedzialnego m.in. za gospodarkę energetyczną i procesy regeneracyjne organizmu)
- Wspierających zdrowy, regeneracyjny sen
To tylko kilka tych najbardziej interesujących z punktu widzenia osób cierpiących na cukrzycę.
O innych właściwościach kannabidiolu przeczytasz tutaj: CBD Właściwości
Olej CBD z uwagi na zawartość kannabinoidów może być z powodzeniem stosowany przez osoby z cukrzycą w obszarze minimalizacji niektórych objawów i minimalizacji ryzyka wystąpienia niektórych powikłań tej choroby np. retinopatii cukrzycowej prowadzącej do ślepoty (źródło tej informacji znajdziesz pod artykułem). Pamiętaj, że olejek konopny nie jest lekiem i nie służy do zapobiegania czy leczenia cukrzycy.
Potencjalnie pozytywny wpływ oleju konopnego w cukrzycy jest pochodną właściwości fitozwiązków z konopi wspierających prawidłową pracę układu endokannabinoidowego.
Stopa cukrzycowa a opatrunek konopny
Stopa cukrzycowa wiąże się dotkliwymi objawami takimi jak:
- Bolesne, otwarte rany i owrzodzenia
- Dolegliwości bólowe w ruchu i w spoczynku
- Drętwienie stóp
- Zniekształcenie, deformacja prowadząca do uszkodzenia motoryki ciała
Tu również wielkie nadzieje pokładane są w konopiach. Z mojej wiedzy wynika, że także w Polsce prowadzi się dość mocno zaawansowane badania nad wykorzystaniem opatrunków konopnych w leczeniu przewlekłych, trudno gojących się ran.
Chętnie napiszę o tym więcej. Zdjęcia, które miałem okazję zobaczyć całkiem niedawno wprawiły mnie w zdumienie. Przewlekłe rany, których do tej pory nie udawało się wyleczyć w ciągu kilku miesięcy ulegały zamknięciu i bardzo wyraźnej regeneracji po zastosowaniu innowacyjnych opatrunków z konopi w warunkach klinicznych. Działanie tych opatrunków jest oparte o właściwości kannabinoidów – tych samych, które znajdziesz w olejkach konopnych.
Zastanawiam się czy niebawem doczekamy się całej gamy produktów opartych o konopie i unikalne właściwości kannabinoidów, których zadaniem będzie wspierać leczenie objawów cukrzycy właśnie w zakresie gojenia ran i owrzodzeń towarzyszących stopie cukrzycowej. Czas pokaże.
Sharing is caring:
Spodobał ci się artykuł “Olej konopny a cukrzyca“?
Udostępnij go znajomym, przyjaciołom i rodzinie. Będzie nam bardzo miło jeśli korzystając z tych materiałów wskażesz naszego bloga jako ich źródło.
Tymczasem zachęcamy do zakupu oleju cbd i oleju konopnego w naszym sklepie:
Źródła wykorzystane w artykule “Olej konopny a cukrzyca – nadzieja czy rzeczywistość”:
- https://bmjopen.bmj.com/content/2/1/e000494.full
- https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1
- https://diagnosis.pl/zdrowa-dieta-dla-cukrzyka
- https://www.kardiologia-i-diabetologia.pl/artykul/tluszcze-w-prewencji-i-leczeniu-cukrzycy-typu-2-ze-szczegolnym-uwzglednieniem-oleju-rzepakowego-jako-dobrego-zrodla-nienasyconych-kwasow-tluszczowych
- https://cukrzyca.pl/cukrzyca-typu-2/
- https://cukrzyca.pl/cukrzyca-typu-1/
- https://www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060227184647.htm
Zastrzeżenia dotyczące treści publikowanych na stronach bazy wiedzy znajdziesz klikając tutaj.