Czym są, jakie działanie i właściwości mają flawonoidy?

Flawonoidy: działanie, właściwości, źródła i co dają bioflawonoidy w diecie człowieka

Flawonoidy czy też bioflawonoidy to organiczne, bioaktywne związki obficie występujące w warzywach, owocach oraz innych roślinach. Są też obecne w konopiach. Bioflawonoidy działają jako naturalne przeciwutleniacze, chronią rośliny przed owadami i grzybami oraz szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Determinują barwę rośliny. Ich obecność w diecie człowieka jest kojarzona z licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Jakimi? Ile flawonoidów powinno się spożywać? Czy są bezpieczne? Jakie flawonoidy są w konopiach i olejach CBD? Czytaj dalej, a dowiesz się wszystkiego co warto o nich wiedzieć

Lektura na: 6 minut – długe, ale warto 🙂

Spis treści:
Czym są flawonoidy?
Bioflawonoidy – rodzaje, klasyfikacja i przykłady
Znane i potencjalne właściwości i działanie flawonoidów
Gdzie jest najwięcej flawonoidów?
Microgreens – doskonałe, a być może najlepsze źródło fitozwiązków
Ile flawonoidów powinieneś spożywać?
Ryzyka nadmiernego spożycia i interakcje
Czy i jakie flawonoidy są w konopiach?

Czym są flawonoidy?

flawonoidy a cbd - pure hemp

Nazwa flawonoidy pochodzi od łacińskiego słowa flavus oznaczającego kolor żółty. Są źródłem przede wszystkim, ale nie tylko, żółtego pigmentu przyciągającego pożyteczne owady zapylające (nie tylko pszczoły).

Specyficzny rodzaj flawonoidów – antocyjany – mogą przybierać odcienie niebieskie czyniąc rośliny „świadomymi” fotoperiodyzmu.

Z uwagi na aktywność biologiczną w organizmach żywych używa się także określenia bioflawonoidy.

Jak wiemy z artykułu “Czym są terpeny?” – terpeny odpowiadają za smak i aromat. Natomiast w kontekście cech organoleptycznych flawonoidy nadają roślinom kolor.

Związki te zostały odkryte w XX wieku kiedy odkryto ich istnienie w cytrynach i czerwonej papryce. To Albert Szent-Gyorgyi wyizolował i nazwał cytryn z soku cytryny. Nieco później badacze odkryli, że cytryn nie jest substancją jednorodną, a mieszaniną wielu różnych związków, które dzisiaj nazywamy flawonoidami.

Z uwagi na różnorodność bioaktywności poszczególnych flawonoidów są one klasyfikowane jako witaminy z grupy P.

Flawonoidy są kojarzone z licznymi właściwościami o prozdrowotnym charakterze – o tym przeczytasz w dalszej części artykułu. Tutaj wspomnę jeszcze tylko, że farmakologiczna aktywność flawonoidów jest uznawana jako istotna w badaniach in vitro (probówkowych). Niektórych właściwości nie udało się potwierdzić w badaniach in vivo (na żywych organizmach) – co nie oznacza, że tak się nie stanie w przyszłości.

Ile jest wszystkich flawonoidów? Ponad 8000 …

Istnieje 6 (wg. innych źródeł nawet 8) rodzajów flawonoidów, z których każdy jest metabolizowany przez organizm w odmienny sposób. Klasyfikacja związków flawonoidowych jest stosunkowo złożona i wymaga sporo uważności przy analizie nazewnictwa.

Ogólnie wszystkie bioflawonoidy należą do szerszej  grupy – fitozwiązków, do której zaliczane są także m.in. kannabinoidy z konopi.

Bioflawonoidy – rodzaje, klasyfikacja i przykłady

Dbając o użyteczność tego tekstu dla Ciebie postaram się wskazać te klasy, które są najbardziej interesujące z uwagi na łatwą dostępność w produktach spożywczych, a zatem potencjalnie w codziennej polskiej diecie:

  • Flawonole – kwercetyna, kemferol, morina, mirecetyna, galangina, fisteina
  • Flawanole – katechina, epikatechina, epigallokatechina
  • Flawanony – hesperetyna / hesperedyna, naryngina / naryngenina, eriodictyol / eriodiktiol
  • Flawony – luteolina, apigenina, diosmetyna, bajkaleina, bajkalina, chrysina
  • Izoflawony – genisteina, daidzeina, glyciteina, formonoteina
  • Antocyjany – cyjanidyna, pelargonidyna, delfinidyna, peonidin, malwidin
  • Biflawonoidy – ginkgetyna, sylibina

Każdy z wyżej wymienionych bioflawonoidów wymaga odrębnego omówienia. Zagadnienie jest niebywale obszerne i złożone dlatego o szczegółach będziesz mógł przeczytać w kolejnych artykułach poświęconych konkretnym bioflawonoidom.

Znane i potencjalne właściwości i działanie flawonoidów

Poniższe zestawienie pochodzi przede wszystkim ze streszczeń badań naukowych o różnym poziomie zaawansowania (od badań probówkowych po badania kliniczne na ludziach). Lista stanowi zbiór właściwości flawonoidów jako grupy bez rozróżnienia na poszczególne rodzaje i bez przypisania do konkretnych reprezentantów. Różne związki flawonoidowe mają różne właściwości.

W dużym uproszczeniu związki flawonoidowe wspierają prawidłową pracę organizmu chroniąc go przed toksynami i tzw. stresorami o potencjalnie szkodliwym dla organizmu działaniu.

Dotychczasowe badania wykazują, że bio flawonoidy mogą mieć takie właściwości i działanie jak:

  • Przeciwnowotworowe – hamują rozwój i aktywują proces uśmiercania komórek niektórych nowotworów w badaniach in vitro – nie udało się do tej pory powtórzyć tych wyników in vivo lub wyniki były statystycznie mało istotne i nie stanowią „twardego dowodu”, nie zmienia to faktu, że flawonoidy są celem wielu zespołów badawczych pod kątem ich efektywnego zastosowania w terapii nowotworów o czym wspomina to badanie
  • Antyoksydacyjne – są silnym przeciwutleniaczami, to też ma związek z ich przeciwrakowymi właściwościami, niszczą wolne rodniki, redukują stres oksydacyjny
  • Przeciwzapalne i antybakteryjne – minimalizują odpowiedź zapalną organizmu w obliczu chorobotwórczych drobnoustrojów, alergenów, toksyn, grzybów i pasożytów
  • Przeciwalergiczne – mogą minimalizować objawy alergii sezonowych usprawniając działanie organów odpowiedzialnych za metabolizm i usuwanie alergenów z organizmu
  • Neuroprotekcyjne – usprawniają pamięć, wspierają utrzymanie dobrego wzroku (antocyjany), mogą regulować poziomy niektórych neuroprzekaźników (np. apigenina), niektóre flawonoidy lub ich metabolity przekraczają barierę krew mózg i mogą działać ochronnie minimalizując ryzyko Parkinsona, Alzheimera, demencji i zaburzeń poznawczych o czym w j. angielskim więcej przeczytasz tutaj
  • Antydepresyjne i przeciw lękowe – mogą poprawiać nastrój i minimalizować doświadczany odczuwany poziom lęku
  • Przeciwcukrzycowe – dieta bogata w flawonoidy obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 21
  • Oczyszczające – m.in. wspierają oczyszczanie się wątroby i nerek co też jest kojarzone z antyalergicznym działaniem
  • Przeciwmiażdżycowe – obniżają ciśnienie krwi2, hamują produkcję złego cholesterolu i trójglicerydów, chronią układ krwionośny przed utlenianiem, obniżają ryzyko zawało i chorób serca, zapobiegają miażdżycy i żylakom
  • Przeciwwirusowe – źródła wskazują na potencjalnie korzystne przeciwwirusowe w przypadku wirusów HIV, opryszczki, wścieklizny, grypy i polio
  • Łagodzące – m.in. bolesne miesiączki i menopauzę uzupełniając niedobory estrogenów
  • Biorą udział w chelatacji metali – w badaniach in vitro wiążą jony metali takich jak żelazo i miedźa, wymaga potwierdzenia w badaniach in vivo i klinicznych z udziałem cżłowieka

To wszystko brzmi znajomo i wydaje się być zbieżne z właściwościami jakie w dotychczasowych badaniach wykazują kannabinoidy. Między innymi w oparciu o te zbieżności sformułowana została teoria synergii, która mówi, że kannabinoidy w grupie i połączeniu z występującymi w konopiach flawonoidami i terpenami działają skuteczniej niż każdy z nich osobno.

Gdzie jest najwięcej flawonoidów?

flawonoidy źródła

Zasadniczo flawonoidy są łatwo dostępne z wszystkich świeżych warzyw, owoców, ziół, herbat i kawy, a także gorzkiej czekolady i miodu. Im mniej przetworzone i im świeższe produkty tym obfitość flawonoidów większa. Dieta bogata w warzywa i owoce sprzyja dostarczaniu tych ważnych mikroskładników do organizmu.

Niektóre bioflawonoidy są dostępne tylko w określonych produktach spożywczych – występują w jednych, ale brak lub niewiele jest ich w innych.

Istotna jest więc ilość i różnorodność spożywanych źródeł tych związków chemicznych.

Jeśli chcesz wiedzieć, które składniki pożywienia zawierają największe ilości poszczególnych flawonoidów możesz skorzystać z serwisu: https://myintakepro.com/ gdzie publikowane są stosowne rankingi obfitości występowania bioflawonoidów w poszczególnych źródłach.

Dla przykładu: według MyIntake największa zawartość kemferolu jest w rukwi wodnej, kapuście sitowatej i rukoli. Obficie występuje także w m.in. jarmużu.

Microgreens – doskonałe, a być może najlepsze źródło fitozwiązków

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner

Spore zainteresowanie dietetyków, badaczy i miłośników zdrowego odżywania wywołały już jakiś czas temu młode siewki warzyw i ziół znane jako mikroliście (z j. angielskiego microgreens).

Z dostępnych od 2014 roku badań wynika, że młode rośliny w fazie liścieni lub bardzo młodych pierwszych liści zawierają znacznie więcej witamin, składników mineralnych i wszelakich fitozwiązków niż ich dorosłe, dojrzałe postaci.

Bardzo świeże badanie, które dopiero zostanie opublikowane w grudniu 2020 na łamach Journal of Agriculture and Food Research wydaje się to jednoznacznie potwierdzać o czym ponownie w j. angielskim przeczytasz na Science Direct

Jedno nie budzi żadnych wątpliwości i zastrzeżeń: mikroliście / microgreens są zdrowe, bardzo zdrowe do tego smaczne, łatwe w uprawie i przygotowaniu, a przy okazji świetnie urozmaicają otoczenie spektrum zielonych barw.

Ile flawonoidów powinieneś spożywać?

Nie ma precyzyjnych wytycznych dotyczących dziennego spożycia flawonoidów. Teoretycznie im więcej tym lapiej, ale … No właśnie jest „ale”.

Jak ze wszystkim nie należy przesadzać z ilością przyjmowanych flawonoidów. Jest to istotne zwłaszcza jeśli przyjmujesz je w postaci suplementów diety czy odżywek. O ile wzmożona konsumpcja warzyw i owoców w granicach sytości nie powinna stanowić problemu, o tyle suplementacja lub przesadne stosowanie ziół może przynieść efekt odwrotny do oczekiwanego, wręcz szkodliwy.

Problem z ustaleniem dziennych dawek referencyjnych wynika m.in. z bardzo indywidualnych cech każdego organizmu. Warto rozważyć konsultację z profesjonalistą dietetykiem, który dobierze odpowiednie ilości poszczególnych składników optymalizując twoją dietę pod kątem spożycia bioflawonoidów.

Spożywanie i efektywność fitozwiązków są silnie związane z ich biodostępnością w organizmie. Wchłanianie się związków flawonoidowych również jest cechą indywidualną i zależy m.in. od kompozycji mikrobioty.

Ryzyka nadmiernego spożycia i interakcje

Nadmierne spożycie flawonoidów jest możliwe. Szczególnie w sytuacji kiedy suplementujesz je z źródeł innych niż pożywienie. Co więcej. Flawonoidy w nadmiarze mogą być toksyczne.

Sposób w jaki organizm metabolizuje bioflawonoidy wskazuje także na ryzyko interakcji z lekami farmakologicznymi. Osobiście wolę mówić o relacji odwrotnej tzn. że leki wchodzą w interakcję z jedzeniem, ale rzeczywistość jest taka, że w ogólnej percepcji podpartej autorytetem świata medycyny leki mają pierwszeństwo przed … wszystkim – czy to jedzeniem czy suplementami. Ktoś zdecydował o takich priorytetach, a nie innych – być może miał do tego argumenty inne niż ekonomiczne.

Czy i jakie flawonoidy są w konopiach?

Konopie są źródłem wielu flawonoidów. Niektóre są charakterystyczne dla tej rośliny i ich obecność w preparatach takich jak olej CBD 10% stanowi o unikalności fitokompozycji tych konopnych preparatów.

Związki flawonoidowe mogą stanowić do 2,5% suchej masy konopi przy czym znajdują się wyłącznie w kwiatach i liściach tej rośliny. Nie stwierdzono ich występowania w korzeniu i nasionach konopi.

W konopiach CBD i olejkach konopnych możesz znaleźć takie bioflawonoidy jak:

Flawonole: kwercetyna, kemferol, myrcetyna, galangina i fisteina

Flawony: apigenina, chrysina, luteolina, orientyna, bajkalina i bajkaleina

Flawanole: katechina, epikatechina, epigallokatechina

oraz charakterystyczne dla konopi: kannflawina A, kannflawina B, kannflawina C, witeksyna, isowiteksyna

cbd flawonoidy właściwości i działanie - infografika

Wszystkie wymienione flawonoidy mogą mieć synergiczne współdziałanie z kannabinoidami odpowiadając za tak szerokie spektrum potencjalnych korzyści wynikających ze stosowania preparatów konopnych typu full spectrum.

Temat będzie rozwijany. Z pewnością warto przyjrzeć się bliżej poszczególnym flawonoidom i ich właściwościom. Więcej już wkrótce, a tymczasem zachęcam do udostępniania tego artykuły rodzinie, przyjaciołom i znajomym oraz zapraszam na zakupy olejków konopnych w naszym sklepie:

Źródła:

  1. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/kwercetyna—–wazny-skladnik-naszej-diety
  2. https://www.fundacion-canna.es/en/flavonoids
  3. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids

Zastrzeżenia dotyczące treści publikowanych na stronach bazy wiedzy znajdziesz klikając tutaj.

Popularne wpisy

na naszym blogu

CBG – 10 właściwości, działanie, korzyści, które daje kannabigerol
Kannabinoidy
02.09
2020

CBG – 10 właściwości, działanie, korzyści, które daje kannabigerol

Lektura na: 3 minuty Popularyzacja produktów konopnych postępuje od kilku lat w oparciu o coraz lepiej poznane i udowodnione właściwości […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Bogaty w CBD ekstrakt z konopi zapobiega infekcji COVID-19?
Aktualności
27.05
2020

Bogaty w CBD ekstrakt z konopi zapobiega infekcji COVID-19?

Lektura na: 2 minuty Wnioski z badania opublikowane 19 kwietnia 2020 na łamach serwisu Preprints.org wskazują, że stosowanie bogatego w […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Olej CBD na bakterie i superbakterie?
Zdrowie
27.03
2020

Olej CBD na bakterie i superbakterie?

Olej CBD na bakterie i superbakterie? Lektura na ok. 3 minuty Natura dostarcza człowiekowi wszystkiego czego potrzebuj on do życia. […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Koronawirus – Cel: Spowolnienie dynamiki wzrostu liczby zachorowań!
Aktualności
14.03
2020

Koronawirus – Cel: Spowolnienie dynamiki wzrostu liczby zachorowań!

Lektura na ok. 3 minuty + Infoanimacja Data publikacji: 14.03.2020 W obliczu pandemii koronawirusa wywołanej COVID-19 podstawowym celem krótkoterminowym dla […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Suplementy dla graczy – TOP5 suplemetów w e-sporcie
Zdrowie
03.03
2020

Suplementy dla graczy – TOP5 suplemetów w e-sporcie

Suplementy dla graczy – TOP5 suplementów w e-sporcie Skuteczne suplementy dla graczy komputerowych Profesjonalni gracze komputerowi spotykają się ze wzmożonym […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Raphael Mechoulam – pionier, naukowiec, odkrywca, profesor (5 min)
Zdrowie
17.02
2020

Raphael Mechoulam – pionier, naukowiec, odkrywca, profesor (5 min)

Lektura na: 5 minut Bonus: link do filmu “The Scientist” o historii życia, badań i odkryć profesora Mechoulama Aktualizacja: 25.02.2020 […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Olej CBD czy jest legalny w Europie? [czerwiec 2020]
Aktualności
30.11
2019

Olej CBD czy jest legalny w Europie? [czerwiec 2020]

Olej CBD czy jest legalny w Europie? Aktualizacja 15.06.2020 | Szacunkowy czas czytania: 3 minuty Zapraszamy do krótkiego przeglądu legalności […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Sprawdzony olej CBD – wyniki aktualnych badań jakościowych (10/11.2019)
Zdrowie
28.11
2019

Sprawdzony olej CBD – wyniki aktualnych badań jakościowych (10/11.2019)

Sprawdzony olej CBD Wyniki niezależnych badań jakościowych olejków cbd Purehemp Badania najświeższej partii oleju CBD Purehemp z października 2019 roku […]

CZYTAJ WIĘCEJ
CBD w sporcie profesjonalnym, amatorskim i na emeryturze sportowej
Zdrowie
25.11
2019

CBD w sporcie profesjonalnym, amatorskim i na emeryturze sportowej

CBD w sporcie Olej CBD dla sportowców (Stan na koniec 2019) Przewidywany czas czytania: 4 minuty Świat sportu jest szczególnie […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Olej CBD na lotnisku i w podróży samolotem
Zdrowie
21.11
2019

Olej CBD na lotnisku i w podróży samolotem

Olej CBD na lotnisku i w podróży samolotem? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Moje doświadczenie mówi, że tak […]

CZYTAJ WIĘCEJ
CBD a depresja
Zdrowie
11.10
2019

CBD a depresja

Wyobraź sobie, że istnieje możliwość wprowadzenia jednego naturalnego preparatu do codziennej diety, który może okazać się kluczem do wygrania walki […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Olej CBD zastosowanie: 10 powodów zastosowania kannabinoidów
Zdrowie
24.04
2019

Olej CBD zastosowanie: 10 powodów zastosowania kannabinoidów

Olej CBD zastosowanie Poznaj 10 najlepszych powodów dlaczego warto stosować naturalne kannabinoidy na co dzień. Lektura na: 4 i pół […]

CZYTAJ WIĘCEJ
Kannabdiol CBD skutki uboczne oraz zalety stosowania oleju CBD
Zdrowie
12.04
2019

Kannabdiol CBD skutki uboczne oraz zalety stosowania oleju CBD

Kannabidiol CBD skutki uboczne i zalety stosowania oleju CBD Ostatnia aktualizacja: 8.05.2020 Kannabidiol czyli popularne CBD to zdobywający coraz szersze […]

CZYTAJ WIĘCEJ

Informujemy, że w celu stałego podnoszenia jakości naszych usług i oferty handlowej jak również w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym sklepie CBD https://purehemp.pl pragnąc dostosować nasz serwis do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy w sposób bezpieczny i przejrzysty z pomocy plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników naszego sklepu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w ustawieniach Twojej przeglądarki internetowej. Więcej informacji na ten temat wraz z informacjami o tym jak przetwarzamy Twoje dane osobowe znajdziesz w naszej POLITYCE PRYWATNOŚCI.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close